AKTUELNO

Prema rečima šefa ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Moskva je spremna za pregovore u svakom trenutku nakon što ukrajinska vojska položi oružje.

- Rusija neće okupirati Ukrajinu i spremna je za pregovore svakog trenutka nakon što ukrajinska vojska položi oružje - ovo je u petak izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kolegom iz Luganska Vladislavom Deinegom i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova DNR Sergejem Peresadom.

Moskva je, naglasio je Lavrov, zainteresovana da oslobodi Ukrajinu od „dva mehanizma spoljne kontrole“ zapadnih zemalja i lokalnih „neonacista“ i da obezbedi da narodi zemlje mogu da određuju svoju budućnost bez pritiska spolja.

O ciljevima Moskve

Rusija ne planira da zauzme ukrajinsku teritoriju: „Ukrajinu niko neće okupirati. Otvoreno se deklariše svrha operacije – demilitarizacija i denacifikacija“.

Moskva želi da pusti narod Ukrajine da odredi svoju buduću sudbinu „slobodno, ne pokušavajući da ga gurne u stege Banderove psihologije“ i „bez ikakvog pritiska spolja“:

„Zainteresovani smo da ukrajinski narod bude samostalan, da bi imati vladu koja će predstavljati svu njenu raznolikost, a da ne bude u situaciji da je pod potpunom spoljnom kontrolom, zaoštrena da podstakne neonacizam, ruski genocid, iskoristi Ukrajinu kao oruđe za obuzdavanje Rusije“.

Moskva ne može da prizna sadašnju ukrajinsku vladu kao demokratsku, uključujući „zato što je sada režim u Kijevu pod dva mehanizma spoljne kontrole – Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, i neonacisti koji promovišu svoju „kulturu“ , a na savremenoj Ukrajini brzo cveta“.

Spremnost za pregovore

„Spremni smo za pregovore u svakom trenutku, čim se Oružane snage Ukrajine odazovu pozivu našeg predsednika Vladimira Putina, prestanu sa otporom, polože oružje.

Istovremeno, Rusija neće ni da „napada“ ni „ugnjetava“ ukrajinsku vojsku, niti da se prema njima odnosi „na neki ponižavajući način“. Štaviše, u okviru operacije ne napada samo vojno osoblje, već samo direktno vojne objekte:

„Ne udaraju se na civilnu infrastrukturu, koja je sada dostupna, to potvrđuje.

O stavu Zelenskog

Istovremeno, i sam aktuelni predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je propustio priliku da pregovara sa Moskvom:

„Ponudili smo bilo koje opcije za obezbeđenje bezbednosti. Dakle, propuštene prilike predsednika Zelenskog su dobro poznate, a ne treba sad kriviti zdravu glavu“.

Sam Lavrov takođe ne veruje da je ukrajinski lider zaista spreman da razgovara o neutralnom statusu, što se ranije smatralo jednim od načina da se izbegne sukob: „On vam sada samo laže, laže, jednostavnim rečima, kada kaže da spreman je da razgovara o neutralnom statusu“.

O saradnji sa Donbasom

Rusija uvek podržava Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku „u njihovoj želji da ojačaju svoju nezavisnost, u želji da obezbede svoja prava, pre svega pravo na život na ovoj zemlji i pravo na kulturnu, jezičku i drugu tradiciju stanovništva Donbasa. , koje su evoluirale vekovima i koje je sada ukrajinski režim pokušao da digne u vazduh“.

Na prvim razgovorima predstavnika ministarstava spoljnih poslova, strane su se dogovorile da održe niz konsultacija, razgovaralo se o formiranju pravnog okvira za saradnju i otvaranju ambasada Donjecka i Luganska u Moskvi i ruskih predstavništava u Donjecku i Lugansku

Autor:

#Sergej Lavrov