AKTUELNO

Rano jutros oglasile su se sirene u Ukrajini, označivši početak ruske ofanzive povodom krize u Donbasu.

Krstareće rakete poletele su, po naređenju predsednika Vladimira Putina, ka vojnim ciljevima na teritoriji cele zemlje, a Centralna vojna komanda Ukrajine saopštila je da je bombardovano nekoliko aerodroma, uključujući Kijev Borispolj, Nikolajev, Kramatorsk, Herson i vojni aerodrom u Harkovu.

Zanimljivo je da je upravo čuveni francuski astrolog Nostradamus pričao o “pretnji sa istoka” i spominjao rat u Evropi 2022. godine, ali nije uvek lako odrediti tačne datume u njegovim zapisima.

Foto: Pixabay.com

Čuveni prorok je, koji je svoju ozloglašenu knjigu “Proročanstva” objavio 1555. godine, se naravno najviše fokusirao na svoju zemlju. Tako su teme koje je često spominjao bile invazija Francuske i pomenuta pretnja sa istoka.

Međutim, neki su spekulisali da se zagonetna rečenica „Plavoglavi će naneti beloglavima štetu u tolikom stepenu, koliko će Francuska biti dobra prema obe strane” odnosi upravo na proleće ove godine.

Nalik svim proročanstvima Mišela de Nostradama, kako je u svoje vreme bio poznat, i ovo je prilično nejasno, ali je proteklih godina korišćeno kao najava Trećeg svetskog rata. Naravno, i pretnju sa istoka nije mnogo teško “uklopiti”, jer je upravo to stav koji zemlje Zapadne Evrope imaju prema Rusiji.

Međutim, pre eskalcije krize u Ukrajini, bilo je tumačenja da se ova Nostradamusova rečenica odnosi na tekuće tenzije između Kine i Tajvana, što je opet moglo da se poklopi sa “pretnjom sa istoka”.

Inače neka od najvećih dostignuća koja se pripisuju čuvenom astrologu su predviđanje Velikog požara u Londonu, dolaska Adolfa Hitlera na vlast i ubistvo Džona Kenedija.