AKTUELNO

Nacionalna vlada Australije je kasno sinoć usvojila revidirane smernice savetodavne grupe za vakcinaciju.

Stanovnici Australije moraće da dobiju dopunske, buster doze, kako bi se smatrali potpuno vakcinisanim protiv kovida-19, iako su vlasti navele da će stranim putnicima i dalje biti potrebne samo dve doze vakcine za ulazak u zemlju.

Nacionalna vlada Australije je kasno sinoć usvojila revidirane smernice savetodavne grupe za vakcinaciju, prenosi agencija Rojters.

- Status vakcinacije neke osobe će se smatrati zakasnelim ako ta osoba nije primila dopunsku dozu u roku od šest meseci od druge doze - izjavio je australijski premijer Skot Morison.

Australijski zvaničnici proglasili su vakcine obaveznim samo za neke radnike u ključnim oblastima, ali su i mnoga privatna preduzeća, uključujući velike korporacije, restorane i trgovce na malo, postavili vakcine kao obavezan uslov za ulazak u njihove objekte.

Foto: Unsplash.com

Kao rezultat toga, ova zemlja ima najveći procenat vakcinisanih na svetu, pošto je 94 odsto starijih od 16 godina primilo dve doze. Do sada je u toj zemlji dato skoro 10 miliona vakcina.

Australijski zvaničnici su u protekla 24 sata prijavili nešto manje od 26.000 novih infekcija, u odnosu na jučerašnjih oko 30.000, dok je registrovano 48 novih smrtnih slučajeva.

Time je ukupan broj zaraženih od početka pandemije u Australiji porastao na 2,7 miliona, dok se ukupan broj umrlih popeo na 4.479.

Autor:

#Australija

#koronavirus

#vakcinacija