AKTUELNO

Rusija neće dozvoliti Ukrajini da pokuša da vrati Krim vojnim putem, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

- Kategorički smo protiv širenja NATO novim članicama na istoku, jer to predstavlja zajedničku pretnju za nas – dalje širenje NATO-a prema našim granicama - rekao je Putin.

- Ne krećemo se mi ka NATO-u, već se NATO kreće ka nama. Stoga, govoriti da se Rusija ponaša agresivno, u najmanju ruku ne odgovara zdravoj logici - konstatovao je predsednik.
On je objasnio zašto je mogući prijem Ukrajine u NATO toliko opasan.

- Postoji problem: evropske zemlje, uključujući Francusku, smatraju da je Krim deo Ukrajine, a mi smatramo da je deo Ruske Federacije. I ako se preduzmu pokušaji da se ova situacija promeni vojnim putem, a u doktrinarnim dokumentima Ukrajine propisano je: a) Rusija je protivnik, b) povratak Krima vojnim putem je moguć. Zamislite da je Ukrajina članica NATO-a. Član 5 nije ukinut, naprotiv, gospodin Bajden je nedavno rekao da je član 5 apsolutni imperativ i da će se poštovati. To znači da će doći do vojne konfrontacije između Rusije i NATO... da li treba da se borimo protiv NATO-a? - rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Ruski predsednik je dodao da postoji i drugi deo pitanja - Da li vi želite da se borite sa Rusijom?Pitajte svoje čitaoce, gledaoce, korisnike internet resursa: da li želite da Francuska ratuje sa Rusijom? E, tako će i biti. Naša zabrinutost diktirana je i pitanjima koja se odnose na zajedničku evropsku bezbednost - zaključio je predsednik Rusije.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva", navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o "ruskoj agresiji" koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO rasporedi u blizini ruske granice.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

#Vladimir Putin