AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je u Salcburgu da planira još pre kraja godine da pokrene inicijativu za "ponovno osnivanje Evrope".

Makron je, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, rekao da Evropa mora da štiti svoje građane, ukazujući na nefer ekonomske prakse, kao i zaštitu od izbeglica, te i terorizma.

Projekat integracije, prema njegovim rečima, mora dobiti novi smisao, jer građani žele da budu slobodni od ograničenja globalizacije. U borbi protiv terorizma Makron ističe neophodnost jačanja saradnje, dodajući da bezbednosne službe moraju bolje sarađivati.

Kada je reč o izbeglicama Makron naglašava da je Evropi do sada uspelo premalo da svoje granice zastsiti, dogovori zajedničku politiku azila.

On je čestitao Kernu šsto nakon talasa izbeglica pre dve godine nije dozvolio da potpadne pod uticaj demagogije.

Putin pozdravio dijalog Vatikana i Ruske pravoslavne crkve

- Demagoški pristup je privlačan jer nudi navodno jednostvano rešenje, ali ne smemo da sejemo strah i mržnju protiv drugih - poručuje Makron.

Kern je ukazao da se saglasio sa Makronom da Evropa mora biti ojačana i da nameravaju zajedno da deluju u tom smeru.

To što se danas u Salcburgu sastaju i sa ceškim i slovačkim kolegama, Bohuslavom Sobotkom i Robertom Ficom rekli su da je to signal da se Evropa ne deli na stare i nove, već da postoji jedna Evropa, i jedna potreba zajedničkog delovanja.

Glavna tema sastanka su socijalna pitanja, kao što su politika zapošljavanja, ali i borba protiv damping plata i socijalnih usluga. Makron je u Salcburg doputovao sa suprugom Brižit, gde će zajedno sa austrijskim kolegom prisustvovati koncertu u okviru "Salcburškog festivala kulture".

#Emanuel Makron

#Evropa

'