AKTUELNO

Ruske vlasti su razvile planove za minimiziranje posledica u slučaju da SAD uvedu zabranu ruskim bankama da obavljaju neke transakcije u dolarima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Postoje planovi, planovi za zaštitu od rizika i minimiziranje posledica takvih nepredvidivih akcija - rekao je portparol Kremlja. Tako je odgovorio na pitanje da li Moskva razvija planove u slučaju da SAD blokiraju neke transakcije u dolarima.

- Još jednom ponavljam: dosledno pozivamo SAD da se uzdrže od provokativnih akcija i da se uzdrže od eskalacije tenzija na evropskom kontinentu - naglasio je Peskov.

Istovremeno je primetio da je „Kremlj, naravno, zabrinut, jer je sankciono ponašanje SAD apsolutno nepredvidivo, SAD zadržavaju svoju nepredvidljivost na međunarodnom nivou u tom pogledu“.

Blumberg je 29. januara, pozivajući se na izvore i poverljive dokumente, izvestio da su SAD i Evropska unija blizu finalizacije razvoja antiruskih sankcija koje bi mogle da budu uvedene ako situacija oko Ukrajine eskalira. Kako navodi agencija, ograničenja podrazumevaju zabranu velikim ruskim bankama da obavljaju neke međubankarske transakcije u dolarima.

#Dmitrij Peskov

#EU

#Rusija

#SAD

#plan