AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države planiraju sledećeg vikenda da sprovedu još jednu probu protivraketnog sistema zbog suprostavljanja pretnjama Severne Koreje, prenela je agencija AP.

Proba će biti izvedena u kompleksu za lansiranje Kodijak na Aljasci, navodi američka agencija, pozivajući se na saopštenje američke obalske straže.

Američki vojnici su privremeno raspoređeni u kompleksu zbog testiranja antiraketnog sistema THAAD, javili su lokalni mediji.

Američka Agencija za odbranu od raketa (MDA) uspešno je testirala odbrambeni raketni sistem THAAD iz Kodijaka ranije ovog meseca.

Ta proba je "potvrdila mogućnost THAAD-a da presretne balističke rakete srednjeg dometa", rekao je direktor za odnose s javnošću MDA Kris Džonson.

ZEMLJOTRES U KINI! Odloženi polasci vozova

Do sada je zabeležen stopostotni uspeh sistema THAAD u 14 proba. Antiraketni sistemi THAAD raspoređeni su u Južnoj Koreji kao odgovor na pretnje Severne Koreje.

Američke vlasti su juče saopštile da se američka savezna država Havaji preventivno priprema za mogućnost balističkog ili nuklearnog napada iz Severne Koreje.

Havaji predstavljaju važno strateško mesto za američku vojsku. Na havajskom ostrvu Oahu se nalazi komanda vojske za azijsko-pacifički region, dok se u luci Perl Harbor nalaze desetine ratnih brodova.

Severna Koreja je od početka 2016. godine izvela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba, iako joj je to zabranjeno rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

#Amerika

#Odbrambeni mehanizam

'