AKTUELNO

Dugo očekivani susret predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina dogodiće se sutra, na marginama samita G20 u Hamburgu, i dok se Moskva nada preokretu koji se dosad nije dogodio, a politički pritisak kod kuće na Trampa raste, eksperti smatraju da ne bi trebalo očekivati veliki iskorak.

U svakom slučaju, ovo će biti prilika koju bi ruski predsednik mogao da iskoristi da stekne lični utisak o američkom kolegi, ali i da ostavi utisak na njega - i razmotri mogućnosti za iznalaženje "zajedničkog terena".

Kada se bivši predsednik SAD Džordž V. Buš prvi put sastao s Putinom 2001, prilično hladan susret je neočekivano postao srdačan nakon što su se dotakli priče o srebrnom krstu koji je Putinu dala majka, a Buš je tada rekao da je "čoveka pogledao u oči i osetio mu dušu".

RUSIJA SE NADA POMAKU

Rusija se nada sličnom ličnom pomaku kada se sutra Putin nađe licem u lice s Trampom, navodi "Gardijan".

Inače, do susreta dvojice lidera dolazi u trenutku kada su odnosi SAD i Rusije obeleženi većim političkim razilaženjima nego 2001, a ljubazne reči koje su Putin i Tramp izgovorili do sada jedan o drugom nagoveštavaju mogucnost razvijanja odnosa.

Uz to, dva lidera se sastaju tet-a-tet usred intenzivne američke istrage o povezanosti Trampovih savetnika sa ruskim zvaničnicima tokom predizborne kampanje u SAD.

Foto: Tanjug

Nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine, odnosi SAD i Rusije dostigli su najnižu tačku još od hladnog rata, ali se Tramp tokom predsedničke kampanje zavetovao da će popraviti odnose sa Rusijom.

Nade o brzom poboljšanju odnosa Rusije i SAD ugasile su se u Moskvi nakon što je Putin optužen da je naredio hakovanje tokom izbora kako bi se poboljšale Trampove šanse za pobedu na izborima.

Za to vreme, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće i zvaničnici Stejt departmenta razmatraju šta bi SAD mogle da ponude Moskvi, izjavili su za AP aktuelni i bivši zvaničnici administracije.

TRAMP JE POD OGROMNIM POLITIČKIM PRITISKOM

I dok se lideri u Evropi nadaju da će Tramp pružiti garancije da će Putina pozvati na odgovornost za dugu listu pritužbi koje imaju na ruskog predsednika, uključujući ono što nazivaju provokativnom sajber aktivnošću, Tramp je pod ogromnim političkim pritiskom kod kuće da tokom sastanka s Putinom potegne pitanje mešanja Rusije u izbore u SAD.

Kina pozvala Severnu Koreju da ne krši rezolucije SB UN

Međutim, više visokih zvaničnika u američkoj administraciji i izvora bliskih Beloj kući kažu da ne očekuju da će Tramp sutra pokrenuti to pitanje, barem ne značajno, navodi Si-En-En.

Umesto toga, najavljuju oni, u vrhu agende njihovih razgovora biće rat u Siriji i kriza u Ukrajini, dok je i iz Kremlja nagovešteno da će teme verovatno biti situacija u Siriji i Ukrajini i rat protiv terorizma.

To bi, pak, moglo da "dolije ulje na vatru" kad je reč o tenzijama između Trampa i drugih svetskih lidera, koji strahuju da bi njegove ranije pohvale upućene Putinu i iskazana želja da sarađuje s ruskim liderm mogli da znače da neće zauzeti čvrst stav o teritorijalnim sporovima ili sajber napadima.

Foto: Tanjug Ap/Printscreen Youtube/Pixabay

To potvrđuje i prošlonedeljna izjava Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Ejč. Ar. Mekmastera, koji je podsetio da bi Tramp želeo da SAD i ceo Zapad razviju konstruktivnije odnose s Rusijom.

Međutim, Trampov savetnik je ukazao i da je Tramp jasno stavio do znanja da će SAD učiniti sve što je potrebno kako bi se suprotstavile "destabilizujućem ponašanju Rusije".

Upečatljivo je da je upravo to Tramp danas istakao tokom posete Poljskoj, rekavši da SAD sarađuju sa svojim saveznicima na suprostavljanju "akcijama i destabilizujućem ponašanju Rusije".

Američki predsednik je danas naveo i da postoji mogućnost da se Rusija umešala u izbore u SAD 2016, ali i da su druge zemlje u te izbore bile umešane, istakavši da "to zapravo niko zasigurno ne zna".

Mekmaster je, inače, nagovestio da je Tramp otvoren za korake koji bi omogućili bolje odnose s Moskvom, ali njegova želja za iznalaženjem zajedničkog terena brine nacionalne bezbednosne eksperte - čak i u Trampovom timu - koji strahuju da bi on mogao biti nepripremljen za "proračunatog i hiper pripremljenog Putina", navodi Si-En-En.

DVA PREDSEDNIKA DA DOBRO RAZMENE STAVOVE

Uoči polaska na samit G20 u Hamburgu, američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da je važno da dva predsednika "dobro razmene" stavove o tome kako vide prirodu bilateralnih odnosa, istakavši da su namere Rusije u tom pogledu - nepoznate.

S druge strane, u iščekivanju konačnog rukovanja s Trampom, Moskva je do sada pokazivala razumevanje za Trampa i njegovu uzdržanost objašnjavala unutrašnjopolitičkom borbom za moć u SAD i pritiskom njegovih protivnika, navodi "Dojče vele".

"Mi imamo strpljenja" - tu rečenicu je Putin neprestano ponavljao kad god bi se poveo razgovor o odnosima s Vašingtonom.

U međuvremenu, Kremlj je saopštio da se nada da će susret između predsednika Rusije i SAD pomoći u uspostavljanju efikasnog radnog dijaloga između dva predsednika, kao neophodnog da bi se rešili sukobi širom sveta.

O čemu bi tačno mogli da diskutuju svetski lideri poznati po svojoj nepredvidljivosti pita se AP, koji navodi da će Tramp možda tražiti ustupke od Rusije da bi pokazao napredak u odnosima dve nacije, dok će Putin sigurno nešto tražiti zauzvrat jer, kako navodi američka agencija, postoji duga lista stvari koje "iritiraju" obe strane.

#Donald Tramp

#Sastanak

#Vladimir Putin

'