AKTUELNO

Talibani su najavili da će poštovati svoj deo dogovora, ali su i Amerikanci dužni da ispoštuju svoj deo.

Pokret Taliban saopštio je da su SAD dužne da izvedu svoju vojsku iz Avganistana do 11. septembra.

- Objavili su da će izvesti sve svoje trupe do 11. septembra, a mi ćemo se pridržavati toga da ih nećemo napadati - rekao je predstavnik talibana Suheil Šahin. Inače, 11. septembar predstavlja simbolični datum budući da se na taj dan dogodila serija terorističkih napada u Americi.

Sećanje na 11. septembar

Napad na kule "bliznakinje" u Njujorku dogodio se 11. septembra 2001 godine. Samoubilački napad terorista trajao je 51 minut. Tog jutra, 19 pripadnika Al Kaide su oteli četiri aviona, puna putnika i goriva. U stravičnom napadu živote je izgubilo oko 3.000 ljudi iz 90 zemalja.

Prva letilica udarila je u osam sati i 46 minuta u jednu od kula "bliznakinja" Svetskog trgovinskog centra. Sedamnaest minuta kasnije drugi avion se zario u drugi neboder.

Foto: Twitter.com/@disclosetv

Zgradu Pentagona u Vašingtonu, u devet sati i 37 minuta, udario je treći avion. Četvrti se, pod nerazjašnjenim okolnostima, srušio u Pensilvaniji.

Pretpostavlja se da je njegov cilj bila ili Bela kuća ili jedna nuklearna elektrana.

Odgovornost za teroristički napad preuzela je Al Kaida, a američke snage su 7. oktobra pokrenule ofanzivu protiv radikalnih islamista u Avganistanu kao odgovor na napade.