AKTUELNO

Asteroid po imenu Benu, koji predstavlja pretnju po Zemlju, i dalje ima veoma niske šanse da pogodi planetu u sledećem veku, saopštili su naučnici iz NASA.

- Ne bi trebalo da budemo zabrinuti previše - rekao je David Farnokija, naučnik u centru NASA u gradu Pasadeni, u Kaliforniji, prenosi AP.

Šanse da Zemlju pogodi asteroid su se povećale - sa 2700/1 na 1.750/1, ali kako naučnici sada imaju mnogo bolji uvid u putanju asteroida, i to zahvaljujući modulu Oziris-Reks, dodao je Farnokija, a preneo Rojters.

- Generalno, mislim da se situacija poboljšala - rekao je Farnokija.

Modul se vraća ka Zemlji kada sakupi delova sa velikog asteroida, koji se smatra jednim od dva najopasnija asteroida u Sunčevom sistemu.
Delovi asteroida na Zemlji 2023. godine

Delovi sa asteroida će biti na Zemlji 2023. godine, a modul Oziris-Reks stigao je na Benu 2018. godine. Asteroid Benu će imati blizak susret sa Zemljom 2.135 godine, kada će proći na razdaljini koja je manja i to duplo od razdaljine sa Mesecom.

Međutim, ukoliko bi Benu udario u Zemlju, ne bi uništio život na planeti, ali bi stvorio krater koji je 10 do 20 puta veći od samog asteroida, izjavio je Lindli Džonson, stručnjak za planetarnu odbranu u NASA. Razoreno područje bi bilo i 100 puta veće od samog kratera.