AKTUELNO

Vlasti australijske države Novi Južni Vels pozvale su stanovnike Sidneja da ostanu kod kuće.

Oni su upozorili da trenutno zaključavanje od tri nedelje može biti produženo ako se ne stavi pod kontrolu najnoviji talas infekcija kovid-19, pošto izveštaji ukazuju na najveći porast lokalnih slučajeva u ovoj godini.

Stotine dodatnih policijskih patrola u Sidneju trenutno sprovodi mere gradskih vlasti uvedene zbog sprečavanja širenja infekcija visoko zarazne Delta varijante kojih sada ima ukupno više od 400 potvrđenih slučajeva.

"Novi Južni Vels suočava se sa najvećim izazovom od početka pandemije, a trenutno brojevi ne idu u dobrom smeru", poručila je premijerka Gledis Beredžiklijan, prenosi Rojters.

Ona je apelovala i na stanovnike da ne napuštaju svoje domove osim zbog prioritetnih potreba.

U ovoj najmnogoljudnijoj državi Australije, 44 lokalna slučaja prijavljena su danas što je nadmašilo 38 dan pre, dok se u bolnicima od kovid-19 trenutno leči 43 bolesnika, od toga 10 na intenzivnoj nezi i četvoro na respiratorima, a porast infekcija se beleži uprkos dvonedeljnom zaključavanju koje je produženo i na treču nedelju do 16. jula.

Vlasti su najavile da će pooštriti ograničenja u Sidneju od večeras i okupljanja ograničiti na dvoje ljudi, kao i kretanje stanovnika na 10 km od njihovih kuća.

Beredžiklijan je i odbacila bilo kakve sugestije o normalizaciji života dok su infekcije u porastu s obzirom na nisku stopu vakcinacije u Australiji.

"Ako odlučimo da živimo s virusom, dok je stopa vakcinacija 9 odsto, suočićemo se sa hiljadama i hiljadama hospitalizacija i smrti", naglasila je premijerka.

Australijski premijer Skot Morison danas je saopštio da će Fajzer povećati isporuku svoje vakcine protiv kovid 19 na oko milion doza nedeljno od 19. jula, što je trostruko više nego do sada, i da će čak 4,5 miliona doza za koje se očekivalo da stignu u septembru postati dostupne sledećeg meseca.

#Australija

#koronavirus

#kovid