AKTUELNO

Više od 100 smrtnih slučajeva na severozapadu Severne Amerike povezano je sa vrelim talasom, saopštili su zvaničnici američkih država Oregon i Vašington kao i kanadske Britanske Kolumbije.

Nadležni u Oregonu naveli su da su najmanje 63 osobe u toj državi umrle zbog ekstremno visokih temperatura.Portland i Sijetl su zabeležili rekordno visoke temperature od čak 46 stepeni Celzijusa.

U Vankuveru, u Kanadi, policija je saopštila da je registrovano bar 65 iznenadnih smrti od petka. Vlasti upozoravaju da bi broj mrtvih mogao da bude i veći, preneo je Glas Amerike.

U gradu Lajtonu, u Britanskoj Kolumbiji registrovana je najveća temperatura ikada izmerena u Kanadi od 47,9 stepeni Celzijusa.

Meteorološka organizacija UN saopštila je da je ekstremna vrućina uzrokovana "atmosferskom blokadom" i da će temperature verovatno ove nedelje biti najviše na obalama, a potom preći na unutrašnjost Britanske Kolumbije i kasnije na istok ka Alberti.

Ekstremne temperature pojačale su i strah od požara, a predsednik SAD Džozef Bajden je obećao da će sušni predeli dobiti više pomoći od federalne vlade zbog opasnosti od požara.

#Amerika

#Smrt

#vrućina