AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara na pitanja ruskih građana u tradicionalnom televizijskom programu "Direktna linija". Ove godine je na adresu Kremlja stiglo više od milion pitanja putem call centra, sms i video poruka ili mobilne aplikacije "Moskva-Putinu".

Pitanja na koja Putin odgovara su iz različitih oblasti - od spoljne poltike, do ekonomije i klimatskih promena, međutim, kako ističe portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Ruse je ove godine najviše zanimala zdravstvena politika i vakcinacija protiv korona virusa. Spoljnopolitička pitanja pala su u drugi plan, uz izuzetak zategnutih rusko-američkih odnosa.

O novom talasu kovida i obaveznoj vakcinacijiProgram je otvorilo pitanje o novom pandemijskom talasu koji je izazvao zarazniji delta soj, kao i o obaveznoj vakcinaciji za radnike koja je uvedena u Moskvi.

- Rekao sam da ne podržavam obaveznu vakcinaciju i stojim pri tome. Кako se ne bi desio lokdaun, regioni uvode obaveznu vakcinaciju. Dalje širenje infekcije se može sprečiti samo zahvaljujući vakcinaciji - kazao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da regioni pokušavaju da izbegnu novi lokdaun uvođenjem posebnih mera koje će zaštiti najranjivije stanovništvo.

O vakcini koju je primio

Jednog građanina je zanimalo koju je vakcinu Putin primio i da li je uopšte primio s obzirom na to da nije objavljen video snimak njegove vakcinacije.

- To sam namerno odlučio. Zamolili su me da ne kažem kako ne bih stvorio konkurenciju. Moja odluka je bila da primim Sputnjik V vakcinu. Posle primanja druge komponente uveče sam imao temperaturu 37,2 stepena, a ujutru 36,6 stepeni. Uradio sam test i pokazao je da imam visok nivo antitela - rekao je Putin i dodao da je i njegova ćerka primila isto cepivo.

#Vladimir Putin