AKTUELNO

Kritična situacija zbog indijskog ili delta soja koronavirusa trenutno vlada u azijsko-pacifičkom regionu i Rusiji, a broj obolelih počinje da raste i u ostatku Evrope. Vlade širom sveta apeluju na mlade da se vakcinišu

Indijski ili delta soj koronavirusa, koji je mnogo zarazniji nego svi dosad poznati, pravi haos po čitavom svetu. Situacija je trenutno kritična u azijsko-pacifičkom regionu i Rusiji, mada broj obolelih polako počinje da raste i u ostatku Evrope. Stručnjaci kažu da je vakcinacija jedini način zaštite od nove varijante virusa i ističu da je naročito bitno da se imunizuju mladi, koji su najveći prenosioci zaraze.

U kafić sa QR kodom

Rusija poslednjih dana dnevno beleži najmanje po 20.000 novoobolelih i više od 600 mrtvih. Najgora situacija je u Moskvi, gde je juče zabeleženo 7.246 novozaraženih i rekordna 124 mrtva. Zbog takve situacije uveden je niz mera u ruskom glavnom gradu - od obavezne vakcinacije za određene grupe zaposlenih, preko skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, do uvođenja pravila da u kafiće i restorane mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani ili su preležali kovid-19, i to ako pokažu odgovarajući QR kod.

Kad je reč o ostatku Evrope, epidemiološka situacija je trenutno zadovoljavajuća, mada broj obolelih polako počinje da raste.

Britanija, koja je početkom juna imala oko 3.000 novoinficiranih dnevno, sada ih ima skoro 15.000. Skoro svi novooboleli zaraženi su indijskim sojem virusa.

Zbog toga zemlje EU razmatraju uvođenje restrikcija za britanske turiste. Nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je čak zabranu ulaska Britancima u EU, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne. Ona je već zabranila ulazak u zemlju državljanima Portugalije, gde 70 odsto novih slučajeva ima indijski soj korone. Zbog brzog širenja te varijante virusa u Lisabonu su uvedene neke restrikcije, poput ranijeg zatvaranja ugostiteljskih objekata vikendom.

Italijani skinuli maske
Građani Italije od juče više ne moraju da nose maske na otvorenom, osim ako nisu u pitanju veliki skupovi.

Tako se u toj zemlji, koja je do pre mesec dana podsećala na zemlju duhova, život vratio u normalu. Otvoreni su kafići i sve prodavnice, na ulici ponovo ima ljudi, sve je skoro kao i pre krize izazvane koronom.

Epidemiološka situacija u Grčkoj je trenutno mirna, ali budući da je ta zemlja omiljena letnja destinacija za sve Evropljane, zdravstveni stručnjaci predviđaju da će do sredine avgusta indijski soj postati dominantan, te da će biti potrebno uvođenje karantina u područjima sa malim procentom vakcinisanih.

Slično je i u Španiji, u kojoj će, prema rečima eksperata, za dve do četiri nedelje indijski soj preovladati.

S druge strane, problem sa koronom ima Izrael, jedna od zemalja sa najvišim procentom vakcinisanih u svetu. Nakon što su ukinute sve restrikcije, broj obolelih je počeo da raste, te sada iznosi blizu 200 dnevno, što je najviše od aprila. Zato je od juče ponovo obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Izraelski premijer Naftali Benet kaže da su zaraženi uglavnom mladi, koji izbegavaju vakcinaciju. On je upozorio da će biti primoran da uvede oštrije mere ukoliko se mlađa populacija pod hitno ne imunizuje.

Karantin u Aziji i Australiji

Najkritičnija situacija trenutno je u Aziji. Indonezija beleži više od 20.000 novozaraženih dnevno, što je rekordan broj od početka pandemije. Bolnice u Džakarti su prepune, te su gradske vlasti uvele karantin. Sličan porast obolelih registruje i Tajland, koji je uveo striktna pravila fizičkog distanciranja u restoranima, ali i na otvorenom. U susednoj Maleziji premijer Muhjidin Jasin uveo je karantin od mesec dana u celoj zemlji zbog brzog širenja indijskog soja korone. Kad je reč o Indiji, broj novoobolelih pao je u odnosu na pre mesec dana, ali vlasti apeluju na ljude da se vakcinišu zbog izbijanja žarišta u nekim delovima zemlje. Tamo je vakcinisano samo šest odsto odrasle populacije, te se strahuje od novog talasa zaraze.

Rigorozne mere od juče su uvedene i u australijskom gradu Sidneju. Tamo su zatvoreni svi barovi i restorani i uveden je dvonedeljni karantin. Od sredine juna, kad je otkriven prvi zaraženi indijskim sojem virusa, dosad je registrovano 110 slučajeva, te su vlasti rešile da potpunim zatvaranjem suzbiju širenje infekcije. Zbog indijskog soja u Australiji, susedni Novi Zeland obustavio je avio-saobraćaj sa tom zemljom.

Autor: