AKTUELNO

Pakistanske vlasti zapretile su građanima da će im zabraniti upotrebu mobilnih telefona ukoliko se ne vakcinišu protiv koronavirusa.

Prethodno je u pakistanskoj pokrajini s najviše stanovnika Pundžab održan sastanak zdravstvenih vlasti koji je vodio ministar zdravlja Jasmin Rašid a na kojem je zaključeno da se vakcinacija mora ubrzati.

Kako prenosi Jutarnji list, prvobitni plan države je bio da do kraja godine vakciniše većinu od 67 miliona stanovnika Pundžaba. Ali plan je propao i vlast uspeva da vakciniše samo 52.000 ljudi dnevno.

Razlog za to bi mogao da bude u lošoj informisanosti Pakistanaca o važnosti vakcinisanja ili pak zabrinutost zbog mogućih nuspojava vakcina.

Sada je vlast otišla korak dalje i zapretila da će svima koji se ne vakcinišu oduzeti mobilne telefone, odnosno da će im isključiti usluge mobilne telefonije.

Većina Pakistanaca ima pristup internetu prvenstveno preko mobilnog jer ne poseduju laptopove ili kompjutere, što znači da će mnogi završiti u svojevrsnoj informacionoj izolaciji.

Pakistanske telekom kompanije očekuju nalog pakistanske regulatorne agencije za prekid konekcije prema velikom broju SIM kartica, ali najavljuju kako neće preduzeti ništa dok se na nacionalnoj osnovi ne donese zakon koji će propisati isključivanje mobilnih usluga onima koji ne žele da se vakcinišu.