AKTUELNO

Američka vlada poslednjih nedelju dana istražuje curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska kompanija, koja je delimični vlasnik, upozorila na pretnju.

Upozorenje uključuje i optužbu da je kineska uprava zadužena za sigurnost podizala prihvatljive granice za otkrivanje radijacije kako bi izbegla zatvaranje nuklearne elektrane u Taišanu, u provinciji Guangdong.

Na situaciju je upozorila francuska kompanija ''Framatom'', a uprkos alarmantnom obaveštenju, Bajdenova administracije veruje kako situacija još nije krizna.

Iako američki zvaničnici smatraju da situacija trenutno ne predstavlja ozbiljnu sigurnosnu pretnju radnicima ili kineskoj javnosti, neobično je da bi strana kompanija jednostrano zatražila pomoć američke vlade kada njen kineski partner još nije priznao da postoji problem.

Scenario bi mogao dovesti SAD u komplikovanu situaciju u slučaju da se curenje nastavi ili postane ozbiljnije, prenosi CNN.

Razgovori SAD-a i kineske vlade

Zabrinutost je ipak dovoljno velika s obzirom na to da je američko Veće za nacionalnu bezbednost prošle nedelje održalo više sastanaka.

O situaciji se razgovaralo s francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike, javljaju izvori.

SAD je takođe bila u kontaktu s kineskom vladom, ali ishod tog razgovora nije poznat.

Američka vlada nije razjasnila šta se navodi u proceni, ali dodaje da je kompanija ''Framatom'' kontaktirala SAD kako bi dobila mogućnost korišćenja američke tehničke podrške ne bi li rešila problem u kineskoj nuklearnoj elektrani.

CNN je stupio u kontakt s kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gde se nalazi elektrana, kao i sa kineskom ambasadom u Vašingtonu. Niko nije odgovorio, ali ali bitno je napomenuti da u Kini traje trodnevni državni praznik.

Francuska kompanija je izjavila da podržava rešavanje problema performansi nuklearne elektrane Taišan.

- Prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Naš tim sarađuje sa relevantnim stručnjacima kako bi procenio situaciju i predložio rešenja za rešavanje bilo kog potencijalnog problema - saopštili su iz francuske kompanije.

#Kina