AKTUELNO

Izvor Nacionalne bezbednosti SAD rekao je za Foks Njuz da su pripadnici službe i veterani uznemireni nakon što predsednik Bajden u nedelju se nije oglasio povodom 77. godišnjicu Dana D.

Izvor kaže da činjenica da je potpredsednica Haris tvitovala o Danu D, dok je Bajden tvitovao o masakru u Tulsi 1921. godine u nedelju očigledno podvlači prioritete administracije. Otprilike 2.500 Amerikanaca umrlo je na Dan D.

"Kao veteran smatram za prekorno što predsednik svoje govore završava sa "Bog blagoslovio trupe ", što se sada čini samomrtvo slovo na papiru. Očigledno je zaboravio da prizna ogromnu žrtvu naše najveće generacije," ratovi u Avganistanu i Iraku veteran je rekao za Foks Njuz u ponedeljak.

Drugi izvor iz Nacionalne bezbednosti rekao je za Foks Nevs da je sekretarica za štampu Bele kuće Džen Psaki imala "savršenu priliku" da pomene Dan D tokom njenog intervjua za CNN u nedelju, ali to nije uspela.

Pretragom veb stranice Bele kuće i društvenih mreža pronalaze se samo dva tvita od Harisove i prve dame Džil Bajden koji spominju dan kada su američki vojnici upali u Normandiju da bi oslobodili Francusku od nacista, okrećući plimu u korist saveznika tokom Drugog svetskog rata. Taj dan obično poštuje američki predsednik.

"Na 77. godišnjicu # Dana, odajemo počast herojima koji su upali na plaže Normandije i oslobodili kontinent. Nikada nećemo zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu", napisala je Harisova na Tviteru u nedelju.

Džil Bajden je takođe podelila poruku Dana D.

"Pre 77 godina porodice su se okupljale oko radija i čule kako se FDR moli za„ mir koji će omogućiti svim ljudima da žive na slobodi, ubirući pravedne plodove svog poštenog truda. “Nikada ne zaboravimo one koji su se borili, njihove porodice ili žrtve , i pomolimo se uvek za mir. #Dan", napisala je prva dama na Tviteru.

Predsednik je počastio poginule pripadnike vojske, uključujući i one koji su umrli na Dan D, u svojoj izjavi povodom Dana sećanja prošle nedelje.

"Rat i sukobi, smrt i gubici nisu ostaci naše američke istorije; oni su deo američke priče. Ovde u Arlingtonu leže heroji koji su dali ono što je predsednik Linkoln nazvao 'poslednjom punom merom odanosti'", rekao je Bajden. „Nisu umrli samo u Gettisburgu ili na Flanderskom polju ili na plažama Normandije, već u planinama Avganistana, pustinjama Iraka u poslednjih 20 godina.

Bivši predsednici Džordž Buš, Barak Obama i Donald Tramp priznali su godišnjicu Dana D u nekom svojstvu tokom prve godine svog mandata. Bush je obeležio 57. godišnjicu Dana D u govoru u Bedford Sitiju u državi Virdžinija 2001. Obama je putovao u Normandiju u Francuskoj, na 65. godišnjicu 2009. godine.

Tramp je obeležio godišnjicu tvitom 2017. godine i otputovao u Normandiju na 75. godišnjicu Dana D 2019. godine.

#Džozef Bajden