AKTUELNO

Amerikanci danas obeležavaju prvu godišnjicu od ubistva Džordža Flojda, koje je, zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikanacima, pokrenulo najveće proteste u SAD u poslednjih nekoliko decenija.

Predsednik Džo Bajden sastaće se privatno sa članovima Flojdove porodice u Beloj kući, u vreme dok je zakonodavstvo o reformi policije u zastoju u Kongresu SAD, prenosi Rojters.

U Mineapolisu, fondacija koju su, u uspomenu na Flojda, osnovali neki članovi njegove porodice, organizovala je skup u parku u blizini sudnice u centru grada, gde je Derek Šovin, bivši policajac, proglašen krivim za ubistvo Flojda prošlog meseca.Oni će se okupiti uz sveće na delu ulice gde je 46-godišnjem Flojdu, koji je imao lisice na rukama, Šovin klečao na vratu punih devet minuta.

Šovinu preti kazna do 40 godina zatvora. Ostala tri bivša policajca koja su bila na licu mesta izjasnila su se da nisu kriva za pomaganje i podržavanje Šovina i njima će se suditi sledeće godine.

Policijska uprava u Mineapolisu otpustila je sva četiri policajca dan nakon što je Flojd ubijen.

Nakon objavljivanja snimka ubistva, veliki broj ljudi izašao je na ulice zahtevajući reformu ili čak ukidanje policijskih uprava koje koriste nesrazmerno nasilje nad Afroamerikancima.

Svih 50 američkih država i federalni Distrikt Kolumbija od tada su u zakone uneli odredbe o povećanju odgovornosti ili nadzoru nad policijom, a 24 države su donele nove zakone.

Tinejdžerka Darnela Frejzer snimila je ubistvo mobilnim telefonom, postavljajući video na Fejsbuk koji je užasnuo ljude širom sveta.

Flojd je bio osumnjičen za upotrebu falsifikovane novcanice od 20 dolara za kupovinu cigareta.

#George Floyd

#džordž flojd