AKTUELNO

Majka i kćerka koje su došle na Halkidiki prve su se odvažile da zaplivaju u moru čija temperatura nije baš za kupanje, a onda su za njima krenuli i drugi turisti.

Pefkohori je poslednjih godina jedno od omiljenih letovališta srpskih turista. Udaljeno je stotinak kilometara od Soluna, a nalazi se na unutrašnjem delu prvog prsta Halkidikija.

Foto: Pixabay.com

Zahvaljujući prijatnoj klimi – moru i gustim borovim šumama, čest je izbor porodica sa decom. S druge strane, zbog bogatog noćnog života, u Pefkohori rado dolaze i mladi željni provoda i zabave.

Iako je turistička sezona u Grčkoj počela, vremenske prilike u drugoj polovini maja nisu baš pogodne za one koji bi da odmaraju kao da je jul ili avgust. Temperatura mora je niska, pa je malo onih koji su se odvažili da zaplivaju. Sezonu kupanja ovog maja otvorile su majka i kćerka iz Srbije. Grci su sa oduševljenjem dočekali njihov ulazak u more, uvereni da će baš zbog toga što su naše turistikinje „otvorile sezonu“ ona biti bolja od prošlogodišnje.

Srbi su naši dragi gosti i naša talija kad je reč o turističkoj sezoni – kaže Jorgos P, jedan od meštana Pefkohorija.
Kad nam Srbi budu prvi gosti, znamo da će sezona biti dobra i berićetna. Zato se posebno radujem što su gošće iz Srbije prve ušle u more otkako je zvanično otvorena turistička sezona, jer verujem da će nam doneti sreću. Naše gošće, majka i kćerka, bile su hrabre i željne da zaplivaju u moru, iako voda nije još prijatna za kupanje. Ali, kažu da se nisu pokajale i da će se i narednih 10 dana sigurno kupati, jer su jedva dočekale da dođu u Grčku. Prošle godine su propustile letovanje zbog korone i sad će se, kažu, potruditi da nadoknade propušteno.

Foto: Pixabay.com

Jorgos kaže da je prošlogodišnja sezona bila „tanka“ i da su im gosti iz Srbije i te kako nedostajali. Veruje da će ovog leta situacija biti drugačija.

Ako je suditi po broju gostiju koji u ovom trenutku borave u Pefkohoriju, sezona će zaista biti bolja. Mnogo je onih koji ovo nedeljno popodne provode u restoranima i tavernama, uživajući u fenomenalnom majskom suncu.