AKTUELNO

U izveštajima koji se pojavljuju u Brazilu se navodi da su zdravstveni radnici primorani da intubiraju pacijente bez pomoći sedativa, nekoliko nedelja nakon što su bolnice i vlasti brazilskih država upozorile da zdravstveni sistem ostaje bez ključnih lekova i pomagala.

Lekar iz bolnice "Albert Švajcer" u Rio de Žaneiru rekao je danas za Asošiejted pres da već danima zdravstveni radnici razređuju sedative kako bi im zalihe trajale duže.

Kada ostanu bez sedativa, medicinske sestre i lekari počinju da korsite neuromišićne blokatore i vezuju pacijente za krevete, dodao je lekar, koji nije želeo da otkriva ime.

"Možete lako da opustite mišiće, ali nemamo sedative. Neki pacijentu pokušaju da govore, da se opiru. Svesni su", izjavio je neimenovani lekar.

Nedostatak medicinske opreme je najnoviji problem u Brazilu koji se suočava s teškim posledicama pandemije kovid-19, a broj preminulih na dnevnom nivou je oko 3.000, i čini četvrtinu smrtnih slučajeva na globalnom nivou, zbog čega je ova južnoamerička zemlja epicentar pandemije.

#Brazil