AKTUELNO

Britanska policija objavila je imena dvojice od trojice napadača koji su u Londonu ubili sedam osoba, a to su Huram Šazam But i Rašid Reduan, javio je BBC.

But (27) je britanski državljanin, poreklom Pakistanac, a Rojters prenosi da je bio poznat od ranije policiji i MI5, kao i da nema dokaza koji bi ukazivali da je napad bio planiran.

Bio je oženjen i ima decu. Sa porodicom je nekoliko godina živeo u istočnom delu Londona.

Reduan nije bio poznat policiji. On tvrdi da je markonaskog i libijskog porekla.

Radi se na tome da se sazna više o njima, njihovim vezama i da li su imali pomoć ili podršku nekoga. Ne možemo da kažemo više o njima u ovom trenutku, navodi se u saopštenju pomoćnika komesara londonske policije Marka Roulija.

On je dodao da je istraga o Butu počela pre dve godine, ali da nije bilo obaveštajnih podataka koji bi ukazali da je planiran napad, a istraga je vođena u skladu s prioritetima. Policija je saopštila da još radi na utvrđivanju identiteta trećeg napadača.

- Detektivi bi voleli da čuju nekoga ko ima ikakve informacije o ovoj trojici muškaraca, koje bi mogle da im pomognu u istrazi. Oni su posebno zainteresovani da čuju o mestima koja su možda posećivali i njihovom kretanju u danima i satima pre napada - dodaje se u saopštenju.

Ističe se da istraga brzo napreduje i podseća da je do sada uhapšeno 12 osoba, od kojih su sedam žena, a da su jedan muškarac i jedna žena posle oslobođeni.

Sedam osoba je ubijeno, dok je 48 ljudi prebačeno u bolnicu nakon što su trojica ekstremista pokosila kombijem pešake na Londonskom mostu, a potom uletela u prometnu ulicu kod obližnje pijace Borou gde su nasumice ubadali ljude nožem. Sva trojica ubijena su u okršaju sa policijom.

#London

#Napad

#Policija

'