AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

Tramp je rekao da će od danas SAD prekinuti primenu svih ne obavezujućih elemenata Parskog sporazuma.

-Povlačimo se. Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena - rekao je šef Bele kuće, prenosi Rojters.

On je rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili ulasku u neki drugu sporazum o klimatskim promenama.

Pročitajte još: Tramp podržao istragu zvaničnika Obamine administracije

On je na brifingu u Ružinom vrtu rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili "u neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike".

-Ako možemo da obezbedimo fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu - rekao je američki predsednik.

Tramp je rekao da aktuelni Pariski sporazum stavlja SAD u "neravnopravan položaj" i da se zbog njega gube poslovi i smanjuju plate.

Ovim potezom Tramp je ispunio jedno od svojih glavnih obećanja, ali kako ocenjuju američki mediji, ocenjuje da on time podriva napore sveta u borbi protiv klimatskih promena.

SAD pod bivšim predsednikom Barakom Obamom pristale na smanjenje emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova sa 28 odsto iz 2005. na 26 odsto 2025. godine, što iznosi oko 1,6 milijardi tona.

#Donald Tramp

#Klima

#Pariz

#Sporazum

#promena

'