AKTUELNO

Ruski fond za direktne investicije i kompanija „Adienne Pharma&Biotech“ potpisali su sporazum o proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Italiji, navodi se u saopštenju Italijansko-ruske privredne komore.

U saopštenju se dodaje da je ranije italijanska kompanija „Adijene Srl“ (Adienne Srl), koja je u sastavu holdinga „Adienne Pharma&Biotech“ uz podršku Italijansko-ruske privredne komore predložila da se potpiše strateški sporazum za lokalnu proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik Ve“.

„Prvi put u Evropi potpisan je sporazum između Ruskog državnog fonda za direktne investicije i ‘Adienne Pharma&Biotech’ za proizvodnju vakcine ‘Sputnjik Ve’ u Italiji“, ističe se u saopštenju Italijansko-ruske privredne komore.

Kako navode u Komori, lokalna proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ trebalo bi da bude pokrenuta u julu.

„Ova odluka omogućiće otvaranje novih radnih mesta i u potpunosti kontrolisati proizvodni proces preparata. Predviđeno je da se do kraja godine proizvede 10 miliona doza“, precizira se u saopštenju.

Privredna komora aktivno je pomagala organizovanje pregovora između italijanskih i evropskih kompanija i predstavnika ruskih vladinih agencija radi razgovora o mogućnosti proizvodnje vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ u Italiji.

Sporazum o proizvodnji ruske vakcine u Italiji je istorijski događaj i ovaj korak će privući nova ulaganja u italijanske farmaceutske kompanije, izjavio je predsednik Italijansko-ruske privredne komore Vinčenco Trani za Sputnjik.

„Ovaj sporazum je prvi takve vrste sa evropskim partnerom. Može se nazvati istorijskim događajem koji je dokaz dobrog stanja bilateralnih odnosa između naših zemalja i pokazuje nam da italijanske kompanije mogu da vide dalje od političkih razlika“, rekao je Trani.

On je primetio da je sporazum postignut nakon dugotrajnog dijaloga zahvaljujući podršci italijanske ambasade u Rusiji i dodao da će ovaj korak privući nove investicije u italijansku farmaceutsku industriju i poboljšati stanje celokupne privredne grane.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

#Italija

#Sputnik V