AKTUELNO

Ulazak u Sloveniju od subote biće moguć bez karantina ili negativnog testa na korona virus za one koji su vakcinisani s dve doze protiv korona virusa i one koji su preboleli kovid-19, a o tome imaju lekarsku potvrdu, odlučila je juče slovenačka vlada.

Međutim, ulazak u zemlju na temelju prirodne imunizacije onih koji su preboleli kovid-19 ili su vakcinisani s dve doze, pa su takođe imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU i Šengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Ova odluka stupa na snagu već u subotu i odnosi se na sve građane koji ispunjavaju jedan od ta dva uslova, dok za druge ostaje kao i do sada – PCR test ili karantin, ““osim za neke izuzetke““, prenosi agencija Hina.

Od trenutka kad su preboleli kovid-19, ne sme da prođe više od šest meseci, a od vakcinisanja drugom dozom mora da protekne najmanje 14 dana.

Odluku je danas potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

To je promena u odnosu na dosadašnji režim po kojem su bez negativnog testa ili obavezujućeg karantina u Sloveniju mogli da ulaze samo pripadnici nekih kategorija, poput radnika-dnevnih migranata iz susednih država, onih koji u zemlju dolaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne saradnje, diplomata s pasošima i slično.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedeljka početi da rad sve prodavnice, ukida se zabrana kretanja među opštinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola.

#Slovenija

#korona