AKTUELNO

Šef Ujedinjenih nacija (UN) za borbu protiv terorizma poziva države da vrate 27.000 dece zarobljene u velikom kampu na severoistoku Sirije, od kojih su mnogi sinovi i ćerke ekstremista Islamske države koji su nekada kontrolisali velike delove Iraka i Sirije.Vladimir Voronkov rekao je juče ;na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN da je " strašna situacija dece u kampu Al Hol ; jedno od najvažnijih pitanja danas u svetu''.

On je naveo da 27.000 dece "ostaje na cedilu, prepušteno sudbini". ;Al Hol, najveći kamp za izbeglice i raseljene Sirijce u zemlji, trenutno je dom za skoro 62.000 ljudi, a više od 80 odsto su žene i deca, prema humanitarnim zvaničnicima UN.Voronkov je rekao da u kampovima ima dece iz 60 zemalja za koju su odgovorne njihove države, a ne Sirija ili grupe koje kontrolišu kampove.

Rekao je da su mnoge zemlje, uključujući Rusiju i Kazahstan koje su sazvale virtuelni sastanak, "kolektivno vratile skoro 1.000 dece i članova njihovih porodica".Voronkov je rekao da se iskustva povratnika prikupljaju "a ono što do sada vidimo je da su strahovi od bezbednosnih rizika neosnovani".On je naglasio da su deca žrtve i da mladji od 14 godina ne bi trebalo da budu pritvoreni ili procesuirani.Istorija je pokazala da su deca otporna i mogu da se oporave od nasilnih iskustava ako im se pruži podrška u reintegraciji, rekao je Voronkov.

"Treba uložiti sve napore kako bi se osiguralo da se deca ne drže u institucijama već da im se dozvoli da se reintegrišu sa članovima porodice u svojim zajednicama", rekao je on.

Specijalni predstavnik UN-a za decu i oružane sukobe Virdžinija Gamba ;ponovila je poziv Voronkova da se sa decom postupa "pre svega kao sa žrtvama, a ne kao sa pretnjama bezbednosti i da se pritvor koristi kao krajnja mera i u najkraćem mogućem roku".Deca imaju pravo na nacionalnost i identitet i ne smeju ostati bez državljanstva, naglasila je ona.

#Migranti