AKTUELNO

Ranije danas je na celoj teritoriji Velike Britanije izveden sajber napad, čije su mete bile bolnice, te su pozivi upućeni Hitnoj pomoći morali da budu preusmereni.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da nisu samo britanske bolnice bile meta hakerskog napada, već da je reč o međunarodnom sajber napadu koji je ugrozio više zemalja i organizacija.

- Znamo da je izvestan broj organizacija Nacionalne zdravstvne službe (NHS) prijavio da su pretrpele napad čiji počinioci traže otkup, ali nemamo dokaze da su pri tom ugroženi podaci o bilo kom pacijentu - rekla je Mej, prenosi Rojters.

Hakeri izveli 45.000 napada u 99 zemalja

Više od 45.000 sajber napada zabeleženo je u zemljama širom sveta, među kojima su Velika Britanija, Rusija, Indija i Kina. Sajber napad "rensomver", za koji se veruje da je nastao putem krađe "sajber oružja" povezanih sa američkom vladom, zadesio je bolnice u Engleskoj, a zatim se proširio na zemlje širom sveta. "Ransomver" napad se proširio na 99 zemalja, navode iz bezbednosne kompanije "Avast". Ranije su bezbednosni istražitelji sa "Kasperski labom" su zabeležili preko 45.000 napada u 74 zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Rusiju, Ukrajinu, Indiju, Kinu, Italiju i Egipat. U Španiji su napadnute velike kompanije.

Britanske bolnice bile su ranije danas primorane da preusmeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći zbog sajber napada izvedenog na celoj teritoriji zemlje uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup.

Rojters je preneo da je Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije saopštila da je 16 organizacija iz tog sistema zahvaćeno sajber napadom i da nema informacija da su hakeri uspeli da pristupe podacima pacijenata.

Pročitajte još: PANIKA U HITNOJ POMOĆI! Sve operacije otkazane, državom se širi OPASAN VIRUS!

"Dejli telegraf" je objavio da hakeri traže otkup i da, prema do dostupnim informacijama, u bolnicama ne rade telefoni i kompjuteri, a u nekim od bolnica se primaju samo hitni slučajevi, dok je pacijentima poručeno da su sve operacije koje nisu hitne otkazane.

#Bolnica

#Napad

#Tereza Mej

#haker

'