AKTUELNO

Liberal Mun Džae In proglasio je pobedu na vanrednim predsedničkim izborima u Južnoj Koreji, nakon što su njegova dva najveća rivala priznala poraz.

Mun, kandidat Demokratske partije levog centra i veliki favorit prema ispitivanjima javnog mnjenja, osvojio je 41,4 odsto glasova prema izlaznim anketama koje su sprovele tri televizijske kuće.

Konzervativac Hong Džun Pjo je daleko iza, sa 23,3 odsto glasova a sledi kandidat centra An Čeol Su sa 21,8 odsto glasova. Ovi kandidati su ranije, nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa, priznali poraz.

Pobedom Mun Džae Ina okončava se decenija vladavine konzervativaca, a predviđa se da će između ostalog biti promenjena i politika prema Severnoj Koreji.

Liberal Mun je bivši advokat specijalizovan za odbranu ljudskih prava, a predstavlja se kao čovek koji može da pomeri zemlju van skandala iz ere bivše predsednice Park Geun Hje.

Prevremeni predsednički izbori sazvani su posle korupcionaškog skandala koji je doveo do opoziva predsednice Park koja je optužena da je dozvolila bliskoj prijateljici da iznuđuje novac od kompanija, što je ona negirala.

#Južna Koreja

#predsednik

'