AKTUELNO

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden suočava se sa sve većim pritiskom konkurentskih frakcija unutar stranke zbog donošenja odluke o novom ministru odbrane.

Dok se pojedine demokrate zalažu da za novog ministra bude izabran Afroamerikanac, drugi smatraju da bi na ovu funkciju trebalo da bude postavljena žena prvi put u istoriji, dok pojedini misle da Mišel Flunroj nije dobra kandidatkinja, piše AP.

Koalicija od najmanje sedam progresivnih grupa upozorila je Bajdena u pismu da Flunrojeva ne predstavlja dobrog kandidata zbog njenih nepromišljenih političkih odluka, posebno u vezi sa Saudijskom Arabijom, Jemenom i Avganistanom, kao i zbog istorije njenih aktivnosti u privatnom sektoru.

Predsednik Odbora za savezništvo Jemena koji je učestvovao u izradi pisma tvrdi da je kontinuirana podrška Flunrojeve vojnim intervencijama doprinela razornim krizama širom sveta, uključujući i u Jemenu. U međuvremenu se javljaju predlozi da za ministra odbrane budu postavljen Afroamerikanac, a među kandidatima se ističu penzionisani general Lojd Ostin i advokat Dže Džonson.

Pritisci na odabir ministra postaju sve intenzivniji, dok novoizabrani predsednik ima manje od mesec dana da formira administraciju, pokušavajući da sačuva širu koaliciju koja je doprinela njegovoj pobedi na izborima.

#Džozef Bajden