AKTUELNO

Proizvođač lekova Fajzer rekao je u sredu da je njegova vakcina protiv korona virusa pokazuje efikasnost od čak 95 odsto i da nije imala ozbiljnih neželjenih efekata, na osnovu prvog skupa kompletnih rezultata ispitivanja vakcine u kasnoj fazi.

Podaci su pokazali da je vakcina sprečila razvoj i blagih i teških oblika Kovid-19, saopštila je kompanija.

Vakcina je pokazala da je efikasna 94 odsto kod starijih odraslih osoba, koje su ranjivije na razvoj ozbiljnog Kovid-19 i koje ne reaguju snažno na neke vrste vakcina.

Fajzer, koji je razvio vakcinu sa svojim partnerom BajoNtek, rekao je da su kompanije planirale da se prijave američkoj Administracijii za hranu i lekove (FDA) za hitno odobrenje „u roku od nekoliko dana“, čime je porasla nada sa bi efikasna vakcina uskoro mogla postati stvarnost, piše "Njujork tajms".

Foto: Tanjug AP/Mark Lennihan

Rezultati ispitivanja - manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini - srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 odsto efikasnosti.

Foto: Tanjug AP/Hans Pennink

- Rezultati studije označavaju važan korak na ovom istorijskom osmomesečnom putovanju da se napravi vakcina koja može pomoći da se okonča ova razarajuća pandemija - rekao je dr Albert Burla, izvršni direktor kompanije Fajzer.

Ako FDA odobri vakcinu sa dve doze, kompanija Fajzer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sledeće godine.

Prethodno je i američka kompanija "Moderna" objavila zapanjujuće rezultate svog kandidata za vakcinu protiv korone, rekavši da pokazuje efikasnost od 94,5 odsto.

Obe ove vakcine koriste sličnu tehnologiju sa informativnom RNK.

Ispitivanje kompanija Fajzer i BajoNTek obuhvatilo je skoro 44.000 dobrovoljaca, od kojih je polovina primila vakcinu. Druga polovina je dobila placebo injekciju. Tada su istraživači sačekali da vide koliko ih je u svakoj grupi razvilo Kovid-19.

#Fajzer

#Vakcina

#efikasnost