AKTUELNO

Severnokorejski lider Kim Džong Un naložio je pooštravanje državnih sistema za vanredne mere protiv korona virusa zbog svetske pandemije, dok je predsedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije, javila je u ponedeljak državna novinska agencija KCNA.

Sastanak je usledio usred ekonomske i političke neizvesnosti oko globalne pandemije kovid-19, koja vrši dodatni pritisak na severnokorejsku ekonomiju, već opterećenu međunarodnim sankcijama usmerenim na zaustavljanje njenog nuklearnog programa, prenosi Rojters.

Pojavivši se prvi put u javnosti u poslednjih 27 dana, Kim je naglasio potrebu da se uvede uzbuna i pojača protivepidemijska akcija, izvestila je KCNA.

Severna Koreja je testirala više od 12.000 ljudi i nije prijavila nijedan potvrđen slučaj korona virusa od početka novembra, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ukupno 6.173 osobe, od kojih su osam stranci, otkriveni su kao sumnjivi slučajevi i 174 osobe su stavljene u karantin u poslednjoj nedelji oktobra, saopštila je SZO.

#Severna Koreja