AKTUELNO

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas, komentarišući rad Specijalnog suda u Hagu za zločine tzv. OVK, da svi koji su optuženi za teške zločine moraju da se suoče sa zakonom i "zasluženom kaznom", ocenivši da je Zapad sada shvata kome je NATO pomogao kada je bombardovao Jugoslaviju 1999. godine.

"Ključno je da svi oni koji su krivi za teške zločine, koje je otkrio izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, suoče sa zakonom i zasluženom kaznom. Ovde ne može biti imuniteta", poručuje se u saopštenju Ministarstva.

U jučerašnjem saopštenju se ističe da se pokazalo da je "kosovska kvazidržava" dugi niz godina predvođena osobama koje se povezuju sa nelegalnim aktivnostima na KiM, uključujući terorizam i organizovani kriminal, i ističe da otkriveni pouzadni dokazi za potkrepljivanje tih tvrdnji.

"Nažalost, zapadni pokrovitelji Kosova zatvorili su oči pred ovim delom biografija njihovih štićenika. Sada zapadna javnost počinje da shvata kome je NATO pomogao kada je bombardovao suverenu Jugoslaviju 1999. godine", ocenjuje Ministarstvo.

Ministarstvo podvlači da je "Kosovo postalo izvor ekstremizma i kriminala u susedstvu EU", a kao dokaz navodi hapšenje dvojice kosovskih građana, koje austrijska policija sumnjiči za umešanost u nedavne terorističke napade u Beču.

"Nadamo se da će Zapad konačno poslušati upozorenje o pravoj prirodi kosovske "državnosti" i da će prestati da slepo podžava one koji se neće ni na čemu zaustaviti radi svojih sebičnih političkih interesa", poručilo je Ministarstvo.

U saopštenju se napominje da Moskva obraća pažnju na aktivnosti suda u vezi sa istragom o krivičnim optužbama protiv bivših lidera tzv. OVK, prenosi TAS S i izdvaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija kao jedne od optuženih lidera tzv. OVK.

Rusko ministarstvo oglasilo se na dan kada je jedan od osnivača i čelnih ljudi u terorističkoj paravojsci, OVK, dfoskorašnji kosovski predsednik Hašim Tači izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

#Hag

#OVK

#Rusija