AKTUELNO

Jedna od osoba privedenih u vezi sa jezivim ubistvom u predgrađu Pariza, kada je učenik odrubio glavu profesoru koji je pokazao karikaturu Muhameda na času, ima polusestru koja je bila članica terorističke grupe ISIS, rekao je antiteroristički tužilac Žan-Fransoa Rikard.

Govoreći na konferenciji za novinare, tužilac je potvrdio izveštaje da je počinilac, za koga policija kaže da je bio 18-godišnjak čečenskog porekla, rođen u Moskvi.

- Neutralizovana osoba Abdulah Abuezidovič A. rođen je 12. marta 2002. u Moskvi - rekao je tužilac.

Ruska ambasada u Francuskoj saopštila je da napadač nema nikakve veze sa Rusijom, jer se njegova porodica preselila u Pariz 2008. godine, gde od tada živi.

Prema Rikardovim rečima, počinilac je prišao učenicima u blizini škole u ​​kojoj se napad kasnije dogodio i zatražio od njih da mu pokažu gde se nalazi njegova žrtva.

Nakon što je ubio profesora i odrubio mu glavu, napadač je na Tviteru objavio fotografiju svoje žrtve, rekao je tužilac. Objavu je pratila poruka u kojoj priznaje da je odgovoran za ubistvo.

Rikard je potvrdio da je devet osoba privedeno u okviru istrage napada u petak.

Francuski predsednik Emanuel Makron opisao je ubistvo kao "islamistički teroristički napad", rekavši da je profesor Samuel Pati, koji je predavao istoriju i geografiju, ubijen jer je "učio slobodu izražavanja".

Šta znamo o napadu

Navodi se da je Pati pozivao muslimanske učenike da izađu iz učionice pre nego što je pokazao karikaturu. Njegove lekcije su, međutim, razbesnele 18-godišnjaka, koji je napao nastavnika nožem i potom ga obezglavio, vičući “Alahu akbar” tokom napada. Potom je objavio jeziv snimak glave na društvenim mrežama.

Policija je kasnije ubila napadača prilikom privođenja jer nije hteo da ispusti svoje oružje i preda se. Zapretio je policiji koja je zapucala, a tinejdžer je kasnije umro od povreda.

Na videu meštanina, snimljenog preko ograde dvorišta, vidi se kako policija dolazi pokušavajući da ga uhapsi, što je na kraju dovelo do njegovog ubistva.

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač izveo napad sam ili je imao saučesnike. Devetoro ljudi, uključujući jednog maloletnika, uhapšeno je zbog povezanosti sa napadom, a izvor AFP-a rekao je da su svi rođaci ubice.

#Džihadisti

#Francuska

#Napad

#Pariz