AKTUELNO

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otpušten je iz bolnice, saopštila je berlinska bolnica Šarite u kojoj se lečio nakon što je, kako tvrde nemački zvaničnici, otrovan nervnim agensom novičok.

U saopštenju se navodi da je njegovo zdravlje poboljšano, ali da se posledice trovanja još ne mogu proceniti, prenosi Rojters.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

#Aleksej Navaljni