AKTUELNO

Generalni sekretar UN Antonio Guteres u svom godišnjem obraćanju Generalnoj skupštini svetske organizacije založiće se ponovo za opšte primirje u svetu do kraja godine tako da bi sve zemlje mogle da se posvete borbi protiv pandemije korona virusa, mada, kako ocenjuje Rojters, efekat njegovog apela neće biti veliki jer zasedanju neće prisustovati većina predsednika i premijera.

Američki predsednik Donald Tramp, prema najavama, jedini je svetski lider koji će se, uz Gutereša, lično obratiti prvog dana zasedanja Generalne skupštine 22. septembra.

Predsednici Kine i Rusije Si Djinping i Vladimir Putin među retkim su svetskim liderima koji će doći u Njujork na obeležavanje 75 godina od osnivanja svetske organizacije koja danas ima 193 članica.

Zasedanju video porukama obratiće se oko 170 šefova država ili vlada.

Gutereš je rekao Rojtersu da bi opšte primirje u svetu doprinelo naporima da se suzbije širenje kovid-19 i stvaranju uslova za koordinisan, održiv i inkluzivan oporavak od posledica pandemije.

Povodom 75. godišnjice UN, osnovanih posle Drugog svetskog rata sa ciljem da spreči takve sukobe, Gutereš je istakao da je multilateralizam neophodan kao i reforme kako bi se odgovorilo na današnje izazove.

"Ako smo... u ovom trenutku istine, u stanju da izvedemo nužne reforme kako bi ostvarili istinsku mrežu multilateralizma i istinski inkluzivni multilateralizam, zaista verujem da će multilateralizam prevladati i da nacionalizam i populizam, koji rastu, neće uspeti", istkao je generalni sekretar UN.

On je dodao da pandemija korona virusa i pitanja klimatskih promena, bezakonje u sajber prostoru i ponovno širenje nuklearnog naoružanja "jasno potvrđuju da je svet veoma ranjiv".

"Moja nada je da će, u današnjem trenutku, lideri biti dovoljno smerni da prihvate našu ranjivost i shvate da nam je potrebno jedinstvo i međunarodna saradnja", zaključio je Gutereš.

#Antonio Gutereš