AKTUELNO

Rusija je danas uložila veto na predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN u kojoj bi se osudila navodna upotreba hemijskog oružja u gradu na severu Sirije i zatražena brza istraga.

Ovo je osmi put da je Rusija uložila veto na rezoluciju o Siriji u Savetu bezbednosti da zaštiti svog saveznika.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov rekao je Savetu bezbednosti pre glasanja da je tokom razgovora američkog i ruskog šefa diplomatije ranije danas u Moskvi Rusija zatražila nezavisnu medjunarodnu istragu za napad izveden 4. aprila u Kan Šeikunu u kome je ubijeno gotovo 90 ljudi.

On je rekao da američki šef diplomatije Reks Tilerson razmatra taj zahtev.

Kina, koja je uložila veto na šest rezolucija o Siriji od kada je počeo rat pre šest godina, danas se uzdržala od glasanja zajedno sa Etiopijom i Kazahstanom. Deset zemalja je glasalo za rezoluciju, dok je Bolivija, kao i Rusija glasala protiv.

U konačnom nacrtu rezolucije uključen je bio i paragraf na koji je Rusija izrazila protivljenje prošle nedelje. U njemu se naglašava da Sirija treba istražiteljima da podnese planove letova i informacije o vazdušni operacijama na dan 4. aprila kada je napadnut Kan Šeikun, imena komandanata eskadrona helikoptera i pristup vazduhoplovnim bazama sa kojih se veruje da je napad pokrenut.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson odmah je izdao saopštenje i rekao da je "ogorčen" ruskim vetom.

-Rusija je izabrala lošu stranu - naveo je Džonson u saopštenju objavljenom u Londonu.

#Savet bezbednosti

#Sirija

#Ujedinjene nacije

'