AKTUELNO

Infektolog Mateo Baseti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Đenovi, kaže da je epidemija Kovida-19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

- Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italji mogao bi pomisliti da smo još uvek u jeku pune epidemije korona virusa. Svake vesti počinju sa dnevnim izveštajima o broju zaraženih i hospitalizovanim. Ali, to je pogrešan utisak. Epidemija je prošla i to se vidi po brojevima: imali smo 4000 pacijenata u intenzivnoj nezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60 - kaže dr Baseti.

On je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izveštaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično.

-Ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji- tvrdi doktor Baseti.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

On kaže da se insistira na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da je uspela da izađe iz krize. Po njegovoj oceni, problem je u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima ali i među "stručnjacima" kojima i sam pripada.

-To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla - zaključio je Baseti.

#Epidemija

#Italija