AKTUELNO

Jedna po jedna, zemlje i teritorije koje su izgledale kao najuspešnije u borbi protiv korona virusa, sada primećuju drugi, pa i treći talas virusa, što ponovo ukazuje na ogromne poteškoće u obuzdavanju pandemije čak i sa delimičnim zatvaranjem granica i karantinima.

Ove nedelje, drugi najveći grad u Australiji, Melburn, vratio se u blokadu, pošto je ta zemlja zatvorila granicu između država Viktorija i Novog Južnog Velsa prvi put u 100 godina.

U međuvremenu, u Hong Kongu, zdravstveni zvaničnici se trkaju da zadrže treći talas slučajeva korona virusa, nakon što nedeljama nije bilo lokalnih infekcija.

Iako broj slučajeva na oba mesta bledi u poređenju sa dnevnim podacima prijavljenim širom Sjedinjenih Država ili u delovima zapadne Evrope, on postavlja još više pitanja o tome kada će područja koja su najteže pogođena virusom moći da se vrate u normalu, ako se toliko muče čak i zemlje koje imaju najbolje moguće uslove za borbu.

Osim Australije i Hong Konga, Južna Koreja, Kina, Novi Zeland, Singapur i Izrael prijavili su nove infekcije nakon što su se prvobitno izgledali kao da su pobedili virus. Srećom za ljude u pogođenim područjima, rizik od infekcije i dalje je relativno nizak, a zdravstvene vlasti su brzo reagovale da bi obuzdale dalje širenje virusa.

Foto: Kaboompics

Melburn je uveo intenzivno zatvaranje, pojačavajući ograničenja jer je sve više slučajeva prijavljeno ovog meseca.

Stanovnici te metropole ne smeju da napuste domove osim da bi išli u nabavku, na posao, da nekome pomognu ili vežbaju.

Kafići i restorani kojima je pre nekoliko nedelja dozvoljeno otvaranje ponovo su obustavili redovne usluge, a sada nude samo opcije isporuke i porudžbina za poneti. Sve kozmetičke usluge i prostori za zabavu su takođe zatvoreni.

Kafići i restorani kojima je pre nekoliko nedelja dozvoljeno otvaranje ponovo su obustavili redovne usluge, a sada nude samo opcije isporuke i porudžbina za poneti. Sve kozmetičke usluge i prostori za zabavu su takođe zatvoreni.

Hong Kong trenutno razmišlja o povratku određenih ograničenja, nakon nedelja opuštanja i povratka u normalu, a vlada je pozvala ljude da budu na oprezu, da nose maske za lice, da održavaju udaljenost između sebe i da vode računa o higijeni.

Ali šta ako se nalazite u zemlji u kojoj preduzimanje osnovnih koraka, a kamoli nekih komplikovanijih za borbu protiv virusa, mnogi doživljavaju kao anatemu?

Ako ništa drugo, iskustvo zemalja koje su imale pandemiju pod kontrolom ukazuje na ogromnu opasnost od toga što zemlje poput SAD pokušaju da se vrate u normalu iako su tek u prvom talasu.

Australija, Hong Kong i drugi delovi Azije koji su imali više meseci da se izbore sa virusom pokazali su poteškoće izbegavanja infekcije čak i pod najboljim okolnostima, gde ljudi uglavnom slede savete zdravstvenih vlasti i ne veruju u teorije zavere i, što je najvažnije, nose maske.

Te okolnosti će omogućiti ovim oblastima da se na kraju vrate nečemu što se približava životu pre KOVID-19, s povremenim novim izbijanjima zaraze, ali sve je teže zamisliti da SAD - gde je nošenje maski postalo politizovano, a državni zvaničnici su u otvorenoj pobuni protiv centara za kontrolu bolesti - mogu makar koliko toliko da stave epidemiju pod kontrolu.

#koronavirus