AKTUELNO

Italija, jedna od prvih država pogođenih korona virusom, pokušava da spreči novi talas zaraze dolaskom putnika iz inostranstva, zbog čega je uvela niz pravila kojih se stranci moraju pridržavati, ali i zabranu ulaska iz zemalja koje su ocenjene visokorizičnim.

Na snazi su različite obaveze i zabrane u zavisnosti od zemlje porekla, a od obavezne izolacije izuzete su članice EU i zemlje Šengena, Velika Britanija, Andora, Monako, San Marino i Vatikan.

Ipak, za sve zemlje van te liste, ali i za građane EU koji su boravili poslednjih 14 dana u zemljama van područja EU i Šengena, na snazi je obaveza zdravstvenog nadžora i izolacije. Građanima 14 država van EU, među kojima su Srbija i Crna Gora, dozvoljen je ulazak na teritoriju Italije, uz obavezu karantina od 14 dana.

Kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Italije, izolacija "traje 14 dana i počinje odmah po ulasku u Italiju", i dozvoljeno je kretanje "u najkraćem mogućem roku" do mesta karantina, bez korišćenja javnog prevoza. U Italiji je preporuka da razdaljina među ljudima bude najmanje metar, a neophodno je korišćenje maske u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, kao i izbegavanje okupljanja.

Italija je u četvrtak zabranila ulazak na svoju teritoriju iz 13 zemalja za koje je ocenila da imaju prevelik broj slučajeva virusa kovid-19, među kojima su Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija. Preostalih 11 zemalja koje su na listi na koje se odnosi zabrana su Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Čile, Kuvajt, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika.

Za ulazak na teritoriju Italije potreban je obrazac za obrazloženje posete toj zemlji koji se može preuzeti sa internet stranice italijanskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi italijanski Sky Tg24.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela mere opšteg karantina, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem restriktivnih mera posle skoro tri meseca.

#Italija

#Putovanja