AKTUELNO

Ranjeno je 30 osoba, od kojih su mnoge u kritičnom stanju.

U napadima je pogođena zgrada ogranka Al Kaide, Al Nusra fronta, koja se nalazi pored popularne pijace u Marat el Numanu u provinciji Idlib, pri čemu je ubijen 21 civil, među kojima jedno dete i dve žene, 29 ekstremista od kojih 23 borca Al Nusre, i sedam zatvorenika, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, se sedištem u Londonu.

Opservatorija precizira da su vojni avioni ispalili četiri rakete koje su pogodile islamski sud pri kojem se nalazi i zatvor, kao i obližnji put koji povezuje sud sa pijacom.

Većina ubijenih u današnjim udarima su pobunjenici koje je Al Nusra stavila iza rešetaka, dok su među ostalim žrtvama zatvorski čuvari i borci Al Nusre, tvrdi Opservatorija.

Ruski vojni avioni izvode vazdušne napade na Islamsku državu i druge terorističke grupe u Siriji od 30. septembra.

Iako su i Al Nusra i Islamska država džihadističke organizacije, ljuti su rivali i svakodnevno se sukobljavaju u Siriji.

Al Nusra je u napetim odnosima i sa nedžihadističkim pobunjeničkim grupama koje se protive njenom ekstremnom tumačenju islamskog zakona.

Al Nusra je u Idlibu oformila savez sa pobunjeničkim grupama, uključujujući tvrdokornu frakciju Ahrar el Šam, isteravši režimske snage iz te provincije.

Autor: G.N.

'