AKTUELNO

Prošlo je devet godina od kada su američki astronauti zadnji put otputovali na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) američkom raketom.

Od tada zavise isključivo o ruskoj pomoći, što je težak udarac američkom nacionalnom ponosu, ali to će se prekinuti u sreduVeći deo protekle decenije Amerikanci su do ISS stanice koju upravo oni financiraju najizdašnije, mogli jedino Sojuzom.

Ovo je verovatno jedan od istorijskih obrta sa najviše ironije - Amerikanci su se morali oslanjati na rusko znanje i tehnologiju da bi stigli u svemir.

Ta dugogodišnja "sramota" prekinuće se u sredu kada će, zahvaljujući Elonu Masku američki astronauti ptići u svemir na američki pogon.Američki potpredsednik Majk Pens misiju je opisao "izvanredno uzbudljivom" i kazao da se sa njom "vraća američko predvodništvo u istraživanju svemira".

Astronauti su posljednji put s američkog tla na ISS letjeli 2011. raketoplanom Atlantis. NASA je nakon toga zbog štednje svoju flotu raketoplana odlučila poslati u penziju.

Jedan let Sojuzom plaćali su 85 milijuna dolara, a to nije bilo samo skupo, nego i ponižavajuće.

- Najveća nacija na Zemlji ne bi trebala zavisiti o nekoj drugoj za putovanje u svemir - rekao je nekadašnji direktor NASA Čarls Bolden.

Umesto da gradi svoju raketu, NASA je angažovala dve privatne kompanije, SpaceX i Boeing, da razviju odgovarajuće progrme. No Boingov Starliner u probnom pokušaju bez posade nije uspeo stići do ISS.

Tada se fokus okrenuo prema SpaceXovoj kombinaciji rakete Falcon 9 i kapsule Crew Dragon. Lansiranje je zakazano za srijedu u 22 i 32 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Puno se toga promenilo otkako su raketoplani leteli. Osim što se rakete grade komercijalno, zbog pandemije koronavirusa na lansiranju neće biti publike.

Kapsulom "Crew Dragon" upravljat će Robert Benken i Daglas Harli, oba su veterani svemirskih programa.Dvojica astronauta trebala bi stići na ISS dan posle lansiranja i ostati tamo mesec dana. Gore će ih dočekati dvojica ruskih kozmonauta, Anatolij Ivašin i Ivan Vagner te njihov sunarodnjak Christopher Cassidy.

#Amerika

#Rusija

#Svemir

'