AKTUELNO

Zeleni sneg nastao cvetanjem algi na Antarktiku verovatno ce se siriti kako temperature budu rasle, što je posledica klimatskih promena, rekli su istraživači, nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja.

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. i 2019. godine, u kombinaciji sa merenjima na terenu tokom dva leta na Antarktiku, omogucili su naucnicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvetaju preko snega. 

-Više temperature moglo bi da stvore više okruženja pogodnih za život algi, kojima treba vlažan sneg za rast - rekli su istraživači za CNN.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, zelena snežna alga je mikroskopska ako se meri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, sneg postaje jarko zelen i može se uočiti čak iz svemira, rekli su istraživači. 

Ploče zelene snezne alge mogu se naći duž obale Antarktika, obično u "toplijim" predelima, gde su prosečne temperature nešto iznad nula stepeni tokom letnjih meseci južne hemisfere od novembra do februara. P

#Antartik

#zelene alge

'