AKTUELNO

Bivši predsednik tvrdi da su navodni dokazi fabrikovani.

Kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca pokrenula je istragu protiv bivšeg predsednika Petra Porošenka zbog veleizdaje i zloupotrebe položaja, a nakon objavljivanja navodnih snimaka njegovih razgovora sa bivšim američkim zvaničnicima. Međutim, bivši predsednik tvrdi da su ti snimci fabrikovani.

Kako prenosi Ukrajinska pravda, reč je o razgovorima Porošenka sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom i državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Ukrajinski poslanik Andrej Derkač objavio je u utorak audio-snimak telefonskih razgovora u kojima, kako tvrdi, Porošenko razgovara o unutrašnjim političkim temama sa Bajdenom i Kerijem krajem 2015. i početkom 2016. godine.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

U jednom od razgovora iz 3. decembra 2015. Keri kaže da će američki predsednik razmotriti rešavanje problema zamene generalnog tužioca Viktora Šokina. Keri takođe navodno kaže da je Bajden zabrinut zbog tog pitanja.

Snimci takođe sadrže neke informacije koje ukazuju na mešanje SAD u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Bivši predsednik Ukrajine izjavio je da su audio-snimci njegovih navodnih razgovora s bivšim potpredsednikom SAD Bajdenom izmišljeni, objavljeno je na sajtu stranke "Evropska solidarnost".

- Audio-snimci su izmišljeni. Ali materijal su mogli dobiti iz kancelarije aktuelnog predsednika (Vladimira Zelenskog). Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) trebalo bi da istraži ko je to učinio. Ko ima koristi od toga? Sve se pretvorilo u specijalnu operaciju protiv strateških odnosa Ukrajine i Amerike. Nažalost, postoje svima poznate istine geopolitike i diplomatije koje amateri nisu u stanju da usvoje ni za godinu aktivne prakse - navodi se u saopštenju Petra Porošenka.

#Petro Porošenko

#Sjedinjene Američke Države

#Ukrajina

'