AKTUELNO

Prvi put od pocetka pandemije korona virusa u Italiji je broj ozdravljenih premasio broj zarazenih. Mada je broj mrvih i dalje visok, 369 u poslednja 24 sata, pandemija korona virusa nije vise udarna vest u italijanskim medijima. Zamenile su je vesti o prvim slučajevima samoubistva zbog ekonomske propasti.

Prema pisanju medija, za vlasnika preduzeca iz Napulja, 57-godisnjeg Antonio Nagara, vec sada se pokazalo da je nemoguće da nastavi proizvodnju nakon višemesečne blokade. Suočen sa činjenicom da ne moze da plati dobavljače niti plate zaposlenima, juce je izvršio samoubistvo.

Prošlo je dva dana od ukidanja pojedinih restriktivnih mera, a ovo samoubistvo iz Napulja nije jedino o kome su italijanski mediji izvestili u protekla dva dana.

Trenutnu atmosferu u zemlji možda je najbolje opisao u tekstu za "Korera dela Sera" poznati pisac Klaudio Magris.

- Najgore nas možda tek čeka u buducnosti. Nećemo se bojati smrti od korona virusa, već ćemo se pitati kako da preživimo - napisao je on.

Vlada premijera Đuzepea Kontea predviđa otvaranje barova i restorana prvog juna, što se mnogim vlasnicima čini predalekim i već brinu da njihovi biznisi neće preživeti.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Juče su vlasnici ugostiteljskih objekata protestovali na glavnom trgu u Milanu, simboličo iznoseći po jednu stolicu iz svojih restorana i na kojoj su sedeli, poštujuci obavezu razmaka i nošenja zaštitnih maski, ali su ipak kažnjeni su sa po 400 evra.

Procenjuje se da u Milanu ima oko 7.000 barova i restorana i da će, nakon krize, oko 20 odsto njih biti zatvoreno.

Mediji izveštavaju i da se premijer Đuzepe Konte "suočava sa brojnim kritikama zbog svog plana za otvaranje, čak i od strane vladajuće većine.

Udruženje velikih proizvođaca "Konfindustrija" insistira na vise nepovratnih sredstava umesto kredita za "obeštecenja", a vecina u vladi dostavila je hiljadu amandmana na predlog vlade o tome kako pomoci preduzecima.

#Ekonomija

#Italija

#koronavirus

#samoubistva

<
'