AKTUELNO

Velika Britanija i SAD danas su počeli pregovore o "ambicioznom" sporazumu o slobodnoj trgovini koji će se primeniti kada prodje britanski prelazni period izlaska iz EU, na kraju godine.

Britanska ministarka zadužena za medjunarodnu trgovinu Liz Tras i američki predstavnik za trgovinu Robert Lajtizer počeće putem videokonferencije prvi krug pregovora koji treba da traju oko dve nedelje. Svaki tim ima oko 100 pregovarača.

Britanski premijer Boris Džonson, veliki zagovarač Bregzita, dugo već ukazuje na i trgovinske mogućnosti koje se po njemu otvaraju za zemlju kada potpuno izadje iz Evropske unije, posebno sa svojim američkim saveznikom.

"Želimo da zaključimo ambiciozan sporazum koji otvara nove mogućnosti za naše kompanije, stvara više investicija i otvara bolja radna mesta za ljude širom zemlje" rekla je Liz Tras u saopštenju.

Trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 220,9 milijardi funti (253 milijardi evra) prošle godine. Izvoz u SAD predstavlja gotovo 20 odsto britanskog izvoza, prema saopštenju vlade.Posle prve runde pregovora druge će uslediti svakih oko šest nedelja, a za sada se vode na daljinu zbog pandemije novog korona virusa. U centru pregovora je trgovina dobara i usluga, digitalna trgovina, investicije i podrška malim i srednjim preduzećima.

Paralelno sa tim Velika Britanija koja je zvanično napustila EU 31. januara posle 47 godina zajedništva, želi da postigne sporazum o slobodnoj trgovini sa EU pre kraja godine kada se završava prelazni period tokom koga se evropski propisi na nju i dalje primenjuju. Za sada ti pregovori tapkaju u mestu a naredna runda je predvidjena za 11. maj.

#Bregzit

<
'