AKTUELNO

Polaznici tri američke vojne akademije hrabriji u prijavljivanju seksualnog zlostavljanja.

- Studenti su stekli poverenje u novi sistem prijavljivanja seksualnog zlostavljanja u prethodnih nekoliko godina, što je dovelo do velikog povećanja broja prijava - izjavio je neimenovani visoki vojni zvaničnik. On je naveo da su danas studenti svesni važnosti prijavljivanja seksualnog nasilja i lakše traže pomoć, navodi se u dokumentaciji u koju je novinska agencija AP imala uvid.

Povećanje broja prijava u odnosu na školsku 2013/2014. godinu nameće pitanje da li je seksualno nasilje u vojnim školama u Americi zaista u porastu ili samo veći broj žrtava prijavljuje zločine.

Prema dokumentaciji u koju je AP imao uvid, u prethodnoj školskoj godini prijavljen je 91 slučaj seksualnog nasilja na mornaričkoj akademiji u Anapolisu, Vojnoj akademiji u Vest Pointu i pilotskoj akademiji u Koloradu, što je povećanje u odnosu na 59 prijavljenih slučajeva u školskoj 2013-2014. godini.

Najveći procenat novih slučajeva seksualnog nasilja, od 25 do 49 odsto, zabeležen je na mornaričkoj akademiji.

Pomenuti neimenovani zvaničnik je najavio da vojne akademije planiraju da u ovoj godini veći akcenat stave na obuku za sprečavanje seksualnog nasilja, jer često maltretiranje može dovesti do novih napada.

On je naglasio da je odredjeni broj studenata u vojnim školama prethodnih godina bio primoran na neki oblik neželjenog seksualnog kontakta, od dodirivanja do silovanja.

Seksualno zlostavljanje u školama, posebno vojnim, tradicionalno predstavlja zločine koji se retko prijavljuje zbog straha žrtava od stigmatizacije.

Autor: G.N.

'