AKTUELNO

Okružni administrator okruga Heinsberg, posebno pogođen koronavirusom u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Stefan Puš (CDU) zatražio je od Kine pomoć oko nabavke zaštitnih materijala.

Maske ili zaštitne haljine dostupne u krugu bile su dovoljne samo nekoliko dana, napisao je Puš u otvorenom pismu u ponedeljak kineskom vođi Si Đinpingu. Nešto kasnije generalni konzul iz Dizeldorfa kontaktirao je Puša - i ponudio pomoć.

U borbi protiv virusa, odgovorni u Kini više puta su naglašavali važnost adekvatnog zaštitnog materijala, napisao je Puš u pismu kineskoj ambasadi u Berlinu.

- Što se tiče kriznog tima i bolnica ovde ne možemo dobiti dovoljno zaštitnih materijala - što je više nego teško - to bi imalo dalekosežne ozbiljne posledice za zdravstveni sistem u okrugu Heinsberg i za ljude koji su ovde. U svojoj funkciji okružnog administratora, stoga tražim podršku od Narodne Republike Kine - nastavljeno je u pismu.

Budući da su doktori u Kini očito imali najviše iskustva u suočavanju sa suzbijanjem i kontroli virusa korona, njega je zanimala i profesionalna razmena iskustava. U slučaju više od 1.000 zaraženih, u okrugu je bilo 21 smrtnih slučajeva. Štaviše, on dobro može zamisliti partnerstvo između okruga i kineske pokrajine Vuhan, koja je posebno pogođena epidemijom.

U kasnim popodnevnim satima Puš je u video poruci objavio da je odmah primio poziv kineskog generalnog konzula u Dizeldorfu .

- Imali smo ugodan razgovor, ponudio je svoju pomoć - rekao je Puš.

Generalni konzul rekao je da temu materijalnih zahteva treba preneti na njega - "a Kinezi bi tada učinili sve što mogu kako bi nam pomogli." Puš je poručio ​​da će lično istovariti materijale ako do toga dođe.

#Kina

#Nemačka

#Pomoć

'