AKTUELNO

Španski premijer Pedro Sančez zatražio je da se osmisli program poput Maršalovog plana za obnovu Evrope, koji bi se finansirao emitovanjem svojevrsnih korona-obveznica.

Postojeća odluka Evropske centralne banke o otkupu obveznica u vrednosti 750 milijardi evra nije dovoljna, piše danas Večernji list.

- Ovo je kriza koja pogađa celu Evropsku uniju i moramo da artikulišemo veliki 'Maršalov plan' za obnovu. Ulažemo ogroman fiskalni napor, ali važno je da to ne bude samo na nacionalnom nivou - kaže španski premijer i dodaje da na umu ima panevropske obveznice, koje bi države članice izdavale udruženim snagama.

Ministri finansija EU su u ponedeljak održali videokonferenciju, koju je vodio njihov hrvatski kolega Zdravko Marić iz zgrade Carinske uprave u Zagrebu, ali se juče nije očekivao dogovor o panevropskim obveznicama već samo o ublažavanju principa predviđenih Paktom o stabilnosti i o rastu.

Već to je "samo po sebi" divovski korak jer prvi put u EU zemlje imaju mogućnost da odstupe od pravila o deficitu i javnom dugu: mogu da troše koliko hoće ili koliko nađu novca na tržištu.

Šef Evrogrupe Paolo Đentiloni, koji predsedava grupom ministara financija iz evrozone, najavljuje da bi dogovor o novom fiskalnom oružju u borbi protiv koronavirusa mogao da bude spreman do četvrtka, kada videokonferenciju održavaju premijeri i predsednici 27 zemalja, navodi Večernji.

#Evropa

#koronavirus

#Španija

'