AKTUELNO

Stanovnici u centralnoj Engleskoj i Velsu postavljali su danas vreće sa peskom i spremali vodene pumpe, jer su reke dostigle vrhunac nakon oluje koja je tokom vikenda donela čak 150 milimetara kiše u već poplavljeno područje.

Agencije za zaštitu životne sredine u Engleskoj i Velsu danas su proglasile osam ozbiljnih upozorenja od poplava, što znači da postoji neposredna opasnost po život, za reke Severn, Vaj i Lag, navodi AP.

Ukinuta su dva ozbiljna upozorenja, a na snazi je oko 150 manje ozbiljnih upozorenja o poplavi.

Foto: Tanjug AP/Steve Parsons

U velškom gradu Monmaut, reka Vaj dostigla je rekordni nivo od 7,15 metara.

Stanovnici jedne poplavljene ulice koristili su kanu za odlazak do obližnjeg supermarketa, a gorske ekipe za spašavanje spasile su uz pomoć splava jednog čoveka iz njegove poplavljene kuće.

Velški dobavljač vode tražio je od stanovnika da smanje upotrebu vode nakon što je postrojenje za prečišćavanje vode poplavljeno i ostalo bez električne energije.

Oluja Denis pogodila je Veliku Britaniju u subotu i nedelju, donoseći vetrove i do 145 kilometara na čas i obilnu kišu koja je preplavila puteve, železnice, kuće i preduzeća.

Foto: Tanjug AP/Steve Parsons

U oluji su nastradale tri osobe, uključujući 55-godišnju ženu u centralnom engleskom gradu Tenbari.

Protivnici britanskog premijera Borisa Džonsona kritikovali su ga zbog toga što nije posetio nijedno od poplavljenih područja, niti sazvao sastanak vladinog kriznog odbora (COBRA).

Oluja je pogodila i delove severne Evrope, uključujući i jugozapad Švedske.

#Britanija

#Poplave

'