AKTUELNO

Epidemija virusa korona mogla bi negativno uticati na privredni rast sveta u 2020. godini u zavisnosti od sposobnosti Kine da obuzda njeno širenje, upozorila je danas direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

"Zasad je naša prognoza 3,3 odsto rasta, a moglo bi doći do smanjenja od 0,1 do 0,2 odsto (...) ovo je poseban slučaj i pozivam sve da ne izvodite ishitrene zaključke", rekla je Kristalina Georgijeva na Globalnom forumu žena u Dubaiju.

"Mnogo je neizvesnosti i govorimo o scenarijima, a ne o projekcijama. Postavite mi pitanje za deset dana", dodala je ona.

Potvrdjujući da je još prerano da se proceni uticaj epidemije koja je ostavila skoro 1.700 mrtvih, priznala je, medjutim, da su turizam i saobraćaj, izmedju ostalih, već pogodjeni.

"Ne znamo tačnu prirodu ovog virusa, ne znamo koliko će brzo Kina moći da ga suzbije i da li će se (još više) proširiti po svetu. Znamo je da će uticati na globalni lanac vrednosti", dodala je ona.

Georgijeva je u sredu američkom televizijskom kanalu CNBC izjavila da je najverovatniji scenario nagli pad aktivnosti u Kini, praćen brzim oporavkom i relativno ograničenim opštim uticajem na svet, naglasivši da je tako bilo tokom epidemije teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), u kojoj je 2002-2003. godine umrlo 299 ljudi.

Ako Kina uspe da obuzda epidemiju, "moglo bi doći do malog pada privredne aktivnosti i vrlo brzog oporavka", ponovila je danas, dodajući da je "težina" Kine u svetskoj ekonomiji "porasla sa 8,0 odstotokom SARS-a na 19 odsto danas".

Što se tiče rasta Kine, on se već prirodno usporavao, rekla je Georgijeva, ističući ipak da je "smanjenje trgovinskih tenzija" izmedju Vašingtona i Pekinga potpisivanjem u januaru preliminarnog trgovinskog sporazuma omogućilo MMF-u da predvidi poboljšanje svoje projekcije za čitavu 2020. godinu.

MMF je 20. januara predstavio svoje najnovije prognoze za svetsku ekonomiju, a zatim računajući na oporavak (plus 3,3 odsto, đto je 2019. bilo prema plus 2,9 procenata) zahvaljujući posebno "pauzi" u "trgovinskom ratu" Sjedinjenih Država i Kine.

Ali MMF je upozorio da je taj oporavak krhak i da bi ponovna nesigurnost mogla sprečiti rast.

Globalni forum žena održava se uz učešće mnogih ličnosti, uključujući Ivanku Tramp - kćerku i savetnicu predsednika SAD Donalda Trumpa, i bivšu britansku premijerku Terezu Mej.

#koronavirus

'