AKTUELNO

U SAD je u prvom talasu sezonskog gripa obolelo 26 miliona ljudi, a 14.000 je umrlo, pa se američki zdravstveni radnici spremaju za drugi talas sezonskog gripa u komplikovanoj situaciji, jer postoji dosta sličnosti između običnog gripa i koronavirusa.

Prvi talas gripa - influence B - imao je svoj vrhunac u decembru prošle godine, pa je nastavio da opada, pokazuju podaci Centara za prevenciju i kontrolu bolesti. Isti podaci pokazuju da je drugi talas gripa počeo krajem januara i da je recv o influenci A, koja je slicna svinjskom gripu.

Iako u SAD ima samo 15 potvrdenih slucajeva obolelih od koronavirusa, nadležni su zabrinuti da bi virus mogao da se proširi i da bi u početku mogao da liči na sezonski grip.

Americki zdravstveni radnici su saopštili da će početi da testiraju na koronavirus neke od pacijenata koji imaju simptome gripa. Testiranja će biti obavljena u Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i Njujorku.

I sezonski grip i koronavirus izazivaju respratorne probleme, groznicu i kašalj. Ostali simptomi običnog gripa su upala grla, bolovi u mišićima, curenje iz nosa i umor.

Naučnici i dalje pokušavaju da otkriju sve simptome koronavirusa poznatog kao KOVID 19. Do sada se pokazalo da su češći kašalj, groznica i gubljenje daha, od upale grla i curenja iz nosa, navodi VOA.

#Grip

#SAD

'